Home

klaagbrieven

Klaagbrieven aan de gemeente Amsterdam. 1865-1920 (1987) is mijn proefschrift. Het is een historisch-sociologische studie over de klachten van burgers in een periode dat de verzorgingsstaat zich nog rudimentair had ontwikkeld. Burgers werkten op deze manier mee aan de vormgeving van overheidsbemoeienis.

Omslag%20RvDaalen_voorplat

 

In 2005 publiceerde ik de resultaten van een onderzoek dat ik als overblijfmoeder op verschillende basisscholen deed. De studie laat zien hoe sociale relaties effect hebben op het gedrag van kinderen  en overblijfkrachten. Een informeel arrangement met een lage waardering van overblijfkrachten, geringe scholingseisen, en lage informele betaling gaan samen met ruzie en onhebbelijkheid tussen de middag op school.

Daalen_VMBOalsstigma.indd

In 2010 verscheen Het vmbo als stigma. Lessen, leerlingen en gestrande idealen, een verslag van onderzoek op vmbo-scholen, geïnterpreteerd vanuit een historisch-sociologische visie op de ontstaansgeschiedenis van beroepsonderwijs.

vandaalen_voorplat_def

Gewoon werk. Over vakmanschap in het verwaarloosde midden (2014) is een vervolg op Het vmbo als stigma. Het is ontstaan uit nieuwsgierigheid naar de beroepen van vmbo-leerlingen. Waar komen zij terecht? Elder op deze site staat de presentatie van het boek beschreven. .

Andere publicaties van mijn hand zijn te vinden op de site van Academia

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s